Legendarni SMF ponovo u Sarajevu! 6/4/18

BHHC BOOKING & SMF PROMOTIONS PREDSTAVLJAJU
Legendarni SMF ponovo u Sarajevu!

SARAJEVO
PETAK 06.04.2018
VRATA 20 30h

SMF (Hardcore Beograd)
https://www.facebook.com/smfofficial/
www.smfband.com

Bend SMF je nastao pocetkom 1989. godine, kao projekat cetvorice muzicara koji su inace vec svirali u svojim maticnim grupama. Ideja je bila da SMF nastupi na festivalu koji se odrzavao SKC-u i da se svira HARD CORE u stilu S.O.D., G.B.H. i Suicidal Tendencies, a da tekstovi budu “glupi”. Sve je, dakle, zamisljno kao dobro zezanje, i tako je i bilo. Jos jedna zanimljivost vezana za ovaj nastup je u tome sto je 8 pesama napisano u jednom danu (?!?). Iako je sve pocelo kao zezanje, publika u SKC-u je prihvatila SMF mnogo bolje nego ostale, tada poznatije grupe. To nam je bio glavni podsticaj da nastavimo da radimo i dalje.
Kada je 1991. godine poceo rat, jedno vreme nismo radili (iz razumljivih razloga). U tom periodu stil SMF nije bio primeren situaciji, te smo mi polako, ali sigurno radili na novim pesmama vezanim za novonastale dogadjaje i cekali bolja vremena. Posto ona nisu dolazila, a svi smo se vec navikli na frku, krecemo da kompletiramo materijal za nas prvi album. Pocetkom avgusta 1994. za neverovatnih 30-ak sati, snimili smo album “Dalje neces moci…” u studiu Fokus. Materijal je objavila izdavacka kuca ITV Melomarket (sadasnji ITMM). Na albumu se naslo 26 pesama. Doduse, imali smo mi jos materijala, ali nismo hteli da preterujemo. Pesme su bile uglavnom zezatorske, mada se neke od njih mogu i metaforicno shvatiti. Na tom albumu smo definitivno zacrtali stil od koga kasnije nismo odstupali.
U to vreme smo bili fascinirani provalama iz nasih najboljih filmova “Maratonci trce pocasni krug” i “Ko to tamo peva”, sto se i primecuje na albumu kroz pesme “Dalje neces moci”, “Djenka”, “Opljackani smo” i “Vozi Misko”. Mozemo da se pohvalimo da smo mi prvi koristili semplove iz ovih filmova, sto su kasnije prihvatili jos neki bendovi, radio stanice, pa cak i TV emisije. SMF se ovim putem i zvanicno zahvaljuje reziseru, gospodinu Slobodanu Sijanu, za ove izuzetne filmove. Mi smo oduvek smatrali da su to najbolja ostvarenja nase kinematografije, a nedavno je stiglo i zvanicno priznanje za vrednost kultnog filma “Ko to tamo peva”.
Novi materijal poceli smo da spremamo sredinom 1996. godine. Radili smo dosta naporno i napravili 17 pesama. Naravno sve vreme smo se trudili da prilikom pravljenja tih pesama ne odstupimo od naseg stila , stila SMF. Pocetkom 1998. godine u studiu Akademija snimili smo drugi album pod nazivom “Lako cemo”. Posto za sve ovo vreme nismo zaradili skoro nista, a i slabo su nas pustali na radio i TV stanicama, resili smo da ostanemo verni sebi i onima koji nas vole. Nismo se “prodali”, muzika je ostala zestoka i agresivna, produkcija samog albuma je daleko bolja nego na prvom albumu, a tekstovi su i dalje provokativni, direktni, ali cesto imaju neko skriveno znacenje. CD izdanje albuma “Lako cemo” predstavlja prvi zvanicno objavljeni multimedijalni disk nekog naseg benda: ako ubacite ovaj disk u CD-ROM drajv svog kompjutera moci cete da pogledate jednu krataku video pricu vezanu za sam album.

SMF je bend koji postoji da bi svirao na koncertima. Na zivim svirkama nase stvari zvuce jos energicnije, publika je dobro raspolozena, i stvara se posebna atmosfera kakva se moze sresti samo na HARD CORE koncertima. Zato pozivamo sve nase fanove kao i one koji to nisu ucinili dosada da nas cuju i vide uzivo na koncertima.

Sale – vokal
Dare – gitara
Francuz – bas
Sola – bubnjevi
U ovoj postavi SMF je radio do 1994. godine.

Sale – vokal
Dare – gitara
Francuz – bas
Boris – bubnjevi

U ovoj postavi radimo i danas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *